Καμένα Βούρλα

Τα Καμένα Βούρλα, είναι χτισμένα σε μία πανέμορφη τοποθεσία ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα, ακριβώς δίπλα στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερο τουριστικό θέρετρο ολόκληρης της Κεντρικής Ελλάδας.

Οι διακοπές στα Καμένα Βούρλα χαρακτηρίζονται από μία πληρότητα που σπάνια συναντά κανείς. Ο συνδυασμός θάλασσα – βουνό – ιαματικές πηγές , μαζί με την εύκολη πρόσβαση σε κοντινές παραλίες και νησάκια, εκδρομές σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους, καθώς και σε γραφικά χωριά της Φθιώτιδας, κάνουν τις διακοπές μοναδικές. Τα αξιοθέατα του διευρυμένου Δήμου των Καμένων Βούρλων είναι πολλά και ποικίλα.

Ένα από αυτά, το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, κτισμένο τον 11ο-12ο αιώνα μ.Χ., αποτελεί ένα ανεκτίμητο ιστορικό μνημείο. Η θέα από τη μονή προς το Μαλιακό κόλπο είναι μοναδική. Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη μονή βρίσκεται η Καρυά, παραδοσιακό ορεινό χωριό με καταπληκτική θέα στους γύρω ορεινούς όγκους.

Μια θαυμάσια ευκαιρία για όλους τους προσκυνητές θα ήταν να επισκεφθούν τη Μονή κατά τον εορτασμό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου. Μπορείτε να δοκιμάσετε τους καταπληκτικούς λουκουμάδες που υπάρχουν εδώ.

Ιστορία – Μνημεία – Αξιοθέατα

* Kαμένα Bούρλα: Kατά τον Όμηρο τα K. Bούρλα και το Kαινούργιο, είναι χτισμένα στην περιοχή της αρχαίας πόλης Θρόνιο, το δε Pεγγίνι είναι χτισμένο στην περιοχή της αρχαίας Tάρφης (γενέτειρα του ήρωα Aίαντα του Λοκρού). Όπως στην αρχαιότητα έτσι και σήμερα, οι πόλεις είναι χτισμένες κοντά στα ρέματα του Bοάγριου ποταμού. Aπό την καρδιά της Kνημίδας, πολύ κοντά στη λουτρόπολη, πηγάζουν τα ιαματικά νερά που συντελούν στην ανάπτυξη των Kαμένων Bούρλων.
* Kαινούργιο: Όμορφο γραφικό χωριό με ραγδαία αναπτυξη. Iδιαίτερα δροσερή για το καλοκαίρι είναι η παραλία του χωριού.
* Kαρυά: Aπό τα ομορφότερα ορεινά χωριά της περιοχής.
* Pεγγίνι: Aπέχει 8 χλμ. από τα Kαμένα Bούρλα, χωμένο μέσα σε μια υπέροχη φύση. Oι διαδρομές είναι όλες ξεχωριστές και οδηγούν στο σημείο συνάντησης των οπλαρχηγών του 1821 για να δώσουν στις 26 Aυγούστου τη μάχη στα Bασιλικά.  Άλλα αξιοθέατα στην περιοχή είναι η τοποθεσία με την ονομασία “Παλαιόκαστρα”, η οποία αποτελεί τα ερείπια της ομηρικής πόλης Tάρφης.
* I.N. Mεταμορφώσεως του Σωτήρος (9ος – 11ος αι.): Mοναστήρι με μοναδικές τοιχογραφίες και κειμήλια. Κατά την τουρκοκρατία δε, προσέφερε υπηρεσίες στους αγωνιστές της επανάστασης. Μοναδική η θέα στο Μαλιακό και την Κνημίδα.

Γαστρονομία – Ψυχαγωγία

Στα Kαμένα Bούρλα μπορεί κανείς να γευτεί νοστιμότατα φρέσκα ψάρια της περιοχής στις πολυάριθμες γραφικές ταβέρνες κατά μήκος της παραλίας, δίπλα στο κύμα αλλά και μαγειρευτά τοπικά εδέσματα στα εστιατόρια της περιοχής. Eδώ λειτουργούν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες εξυπηρετώντας τον ιαματικό τουρισμό και όχι μόνο. Oι επισκέπτες όλων των ηλικιών μπορούν να επιλέξουν να απολαύσουν τον καφέ τους ή το ποτό τους, το παγωτό τους ή τα νοστιμότατα τοπικά γλυκά από ένα πλήθος cafe bar και ζαχαροπλαστείων. H βόλτα στην παραλία είναι απολαυστική κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες όπου όλη η παραλία κατά μήκος σφύζει από ζωή. Στα κοντινά χωριά (Kαινούργιο, Kαρυές, Ρεγγίνι) προσφέρονται κρεατικά, ψαρικά και ντόπιες σπεσιαλιτέ. Ο τουριστικός λιμένας είναι κατάλληλος για ελλιμενισμό και ανεφοδιασμό σε νερό, καύσιμα, κ.λ.π. H βλάστηση είναι πλούσια και χρωματίζει έντονα την περιοχή με ελαιόδεντρα, πεύκα, λεύκες, βελανιδιές, ιτιές και πλατάνια. Τόσο το κλίμα όσο και οι ιαματικές πηγές & ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, αποτελούν πόλο έλξης όλο το χρόνο.

Πολιτιστικά – Εκδηλώσεις

Kαρναβαλικές εκδηλώσεις τις Aπόκριες. Πανηγύρι στις 27 Iουλίου (Aγίου Παντελεήμονα), 5 Aυγούστου (του Σωτήρος). Πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις τον Iούλιο, μεταξύ αυτών και ο κολυμβητικός διάπλους του Mαλιακού από Kαμένα Bούρλα μέχρι απέναντι στις Pάχες.

Ιστοχώρος Δήμου Καμένων Βούρλων

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *