Το σύστημα AIS σχεδιάστηκε αρχικά για να βοηθήσει την αποφυγή συγκρούσεων πλοίων, καθώς και να υποστηρίξει τις λιμενικές αρχές στην επίτευξη του καλέτερου ελέγχου της θαλάσσιας κυκλοφορίας. Οι πομποί AIS που είναι εγκατεστημένοι στα πλοία περιλαμβάνουν έναν δέκτη εντοπισμού θέσης GPS (Global Positioning System) που υπολογίζει τις συντεταγμένες της θέσης του πλοίου, την ταχύτητά του και την πορεία του. Περιλαμβάνει επίσης εναν πομπό VHF, ο οποιος μεταδίδει περιοδικά τις πληροφορίες αυτες σε δυο κανάλια VHF (συχνότητες 161,975 MHz και 162,025 MHz – παλιά VHF καναλια 87 & 88). Άλλα πλοία και σταθμοί βασης μπορούν να λαβουν τις πληροφοριες αυτες χρησιμοποιώντας έναν δέκτη AIS. Στη συνέχεια, με χρήση ειδικού λογισμικού που επεξεργάζεται τα δεδομένα, τα πλοία εμφανίζονται στις οθόνες συστημάτων πλοήγησης ή σε υπολογιστή.
Ποια είναι η εμβέλεια του συστήματος AIS?
Τυπικά, τα σκαφη με δέκτη AIS με μια εξωτερικη κεραια που τοποθετειται 15 μέτρα πανω απο το επιπεδο της θαλασσας, θα λαβουν τις πληροφοριες AIS, εντος μιας ακτίνας 15-20 ναυτικών μιλίων. Οι σταθμοί βασης που εγκαθίστανται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, μπορουν να επεκτεινουν την εμβέλεια μεχρι 40-60 ν.μ., ακομη και πισω απο απομακρυσμένα βουνά. Η εμβέλεια εξαρτάται από το ύψος της κεραίας, τα εμποδια γυρω από την κεραια και τις καιρικες συνθηκες. Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι βέβαια το υψόμετρο. Εχουμε δει πλοία έως 150 ν.μ. μακριά με μια μικρη φορητη κεραια τοποθετημένη σε βουνό νησιού με υψομετρο 700 μέτρα! Οι σταθμοί βασης μας καλυπτουν πληρως μια ακτίνα 40 μιλίων και περιοδικα λαμβάνουν πληροφοριες από πλοία που βρίσκονται μέχρι και 100 μίλια μακριά.
Πως συλλέγονται τα δεδομένα?
Κάθε σταθμός βάσης ειναι εξοπλισμενος με έναν δέκτη AIS, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και μια συνδεση στο Internet. Ο δέκτης AIS λαμβανει δεδομενα, τα οποια υποβαλλονται σε επεξεργασια απο ένα απλο λογισμικο στον υπολογιστη και στη συνεχεια αποστέλλονται σε μια κεντρικη βαση δεδομενων μεσω ενος “web service”.
Σχετικά με το Marine Traffic
Το Project υλοποιήθηκε ως ένα ακαδημαϊκό, ανοικτό έργο. Αρχικός στόχος του είναι να παρέχει στο κοινό πληροφορίες πραγματικού χρόνου για τα λιμάνια και τις κινήσεις των πλοίων. Μέσα στους ευρύτερους στόχους του είναι η αξιοποίησή του σε ερευνητικές εφαρμογές και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την κυκλοφορία των πλοίων. Το σύστημα φιλοξενείται από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο. Η συλλογή των δεδομένων βασίζεται στο διεθνές σύστημα AIS (Automatic Identification System). Η επέκταση της κάλυψης βασίζεται στην κοινότητα εθελοντών και στο ενδιαφέρον τοπικών Αρχών που εγκαθιστούν έναν δέκτη και στέλνουν στον κεντρικό server τα δεδομένα που συλλέγουν για την περιοχή τους.
Στοιχεία Σταθμού :
Station ID:12
Τοποθεσία : Καινούργιο Φθιώτιδας
Αγορά/Εγκατάσταση Δέκτη :Ανεστόπουλος Γεώργιος.
Χάρτης Κάλυψης Σταθμού: